Acte unilaterale. Testamentul.

Reglementat de art. 1034-1085 Cod civil, testamentul reprezintă actul unilateral, personal și revocabil prin care o persoană numită testator dispune prin una din modalitățile prevăzute de lege, pentru timpul cand nu va mai fi în viață.

În ceea ce privește condițiile de valabilitate privind testamentul, legiuitorul impune testatorului o serie de condiții testatorului precum discernămantul și consimtamantul. Spre exemplu poate constitui viciu de consimtămant, dolul, chiar dacă manoperele dolosive nu au fost săvarșite ori cunoscute de beneficiarul dispozițiilor testamentare și nici nu au fost cunoscute de acesta, caz în care testamentul poate fi anulat. 
Testamentul poate îmbrăca mai multe forme, între care mintim testamentul ordinar care poate fi la randul sau olograf sau autentic; testamentul privilegiat care privește anumite situații speciale cum ar fi războie, epidemii, catastrofe, ori testatorul se află la bordul unui vas ori aeronave, este militar etc., și testamentul sumelor și valorilor depozitate. 
Prin lege testamentul reciproc este interzis și prin urmare orice dispoziție prin care două sau mai multe persoane dispun prin același testament, una în favoarea celeilalte ori în favoarea unui terț, sancțiunea aplicabilă actului în asemenea situații și prevăzută de lege este nulitatea absolută a actului. 
Un aspect demn de reținut, cu referire la testamentul olograf, ar fi acela că mai înainte de a fi executat, testamentul olograf, se fa prezenta unui notar public spre a fi vizat spre neschimbare. 
Cu titlu informativ privitor la dispozițiile testamentare amintim, legatul, care reprezintă dispoziția testamentară ce conferă uneia sau mai multor persoane vocație la moștenire, după caz fie la o parte fie la întreaga moștenire.