Ordinul de protecție.

Ordinul de protecţie se poate solicita în condițiile prevăzute de Legea nr. 217/2003 și se  dispune printr-o hotărâre judecătorească dată în regim de urgenţă, în camera de consiliu, cu citarea părţilor.
Beneficiarii acestor prevederi legale mai sus amintite sunt în primul rând persoanele, victime ale violenţei în familie, și care pot beneficia de protecţie în scopul garantării integrităţii şi libertăţii personale, atât fizice cât şi psihice, faţă de agresor. Procedura care se urmează în vederea emiterii ordinului de protecție este una specială, de urgenţă.
În vederea emiterii ordinului de protecție legiuitorul a impus o serie de condiții, și anume:
  • Existenţa cererii persoanei a cărei viaţă, integritate fizică ori psihică sau a cărei libertate este pusă în pericol;
  • Să existe o stare de pericol;
  • Starea de pericol să fie reprezentată de existenţa unui act de violenţă;
  • Starea de pericol să fie provocată de un membru al familiei;
  • Ordinul de protecţie să aibă caracter provizoriu;
  • Ordinul de protecţie să fie emis în vederea înlăturării stării de pericol. 
Cererea prin care se solicită emiterea unui ordin de protecţie este supusă unei condiţii de formă prezentate într-un formular definit în Anexa la Legea nr. 25 din 9 martie 2012 publicată în Monitorul Oficial I nr. 165 din 13.03.2012 şi este scutită de taxa judiciară de timbru (potrivit art. 26). Competenţa pentru emiterea ordinului de protecţie revine judecătoriei de pe raza teritorială în care îşi are domiciliul sau reşedinţa victima.