Acordarea cheltuililor de judecată pe cale separată. Avantaje și dezavantaje. Procedură.


Uneori cheltuielile de judecată avansate de parțile în proces sunt solicitate pe cale separată. Ce înseamnă totuși acest lucru și care ar fi avantajul sau dezavantajul unei astfel de proceduri, în cele ce urmează voi încerca să detaliez câteva aspecte în legătură directă cu această procedură.

Potrivit codului de procedură civilă partea care a căzut în pretenții altfel spus a pierdut procesul, este sau poate fi obligată la solicitarea părții ce a câștigat procesul, la plata cheltuielilor de judecată, totuși se poate naște întrebarea firească de altfel, când și de ce se solicită acordarea cheltuielilor de judecată pe cale separată.

În fine, dar ce sunt cheltuielile de judecată? Cheltuilile avansate de pârât ori reclamant cu titlul de onorariu avocat, taxa de judiciară de timbru, deplasări la termenele de judecată, foto-copierea filelor din dosar, onorariul expertului etc., sunt considerate ca fiind cheltuieli de judecată.

Așa cu am arătat mai sus, partea care a caștigat procesul are dretul să ceară instanței de judecată să oblige partea care a pierdut procesul să suporte cheltuielile de judecată, adică să fie obligat să-i plătească primului contravaloarea totală a acestora. Se impune un mic exemplu cât și o precizare petru o înțelegere concretă a noțiunii de acâștiga procesul: Dacă X îl dă în judecată pe Y și cererea lui X este admisă, asta înseamnă că X a câștigat procesul, dar dacă cererea lui X nu este admisă atunci Y a câștigat procesul. Sunt situații când cererea lui X este admisă în parte, în această situație atât Y cât și X vor putea solicita unul altuia cheltuieli în această situație instanța va compensa aceste cheltuieli, urmând ca în cazul unei diferențe de sumă să oblige pe partea a cărei sumă a fost mai mică. Desigur că instanța de judecată va putea cenzura sumele solicitate cu titlu de cheltuieli de judecată, nefiind nici ținută și nici obligată să accepte încuviințarea sumele astfel cum au fost solicitate.

Potrivit codului de procedură civilă, cheltuilile de judecată se solicită prin chiar cererea de chemare în judecată de către reclamant și prin întâmpinare de către pârât sau cu ocazia formulării unei cereri reconvenționale.

 Solicitarea cheltuililor de judecată pe cale separată reprezintă un avantaj? Face parte din strategia apărării?

Răspunzâd celor două întrebări de mai sus, parerea mea este în sensul că urmarea unei astfel de proceduri reprezintă doar dezavantaje. Cu ocazia dezbaterilor finale, aparătorul ori partea poate solicita instanței de judecată să ia act că solicită cheltuieli de judecată pe cale separată. Instanța de judecată va lua act de această solicitare dar nu se va pronuța asupra cuantumului acordat și nici nu va indentifica aceste cheltuieli.

Cel ce a solicitat cheltuieli de judecată pe cale separată, desigur în ipoteza în care a câștigat procesul, va fi nevoit să deschită un alt dosar în cadrul căruia să solicite obligarea pârâtului la plata acestor cheltuieli, va trebui să indice suma ce reprezintă cheltuială efectuată și să o probeze. Toată această procedură va fi de durată nefiind o cerere ce se judecă în regim de urgență.

Totuși cel mai mare dezavantaj îl reprezintă faptul că reclamantul va fi obligat să timbreze la valoarea pretențiilor formulate, lucru la care nu ar fi fost obligat dacă ar fi solicitat acordarea cheltuililor de judecată în dosarul unde a și efectuat cheltuiala respectivă.

Cu ocazia dezlegării unor chestiuni de drept Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus prin Decizia nr. 19/2013 publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 45 din 20/01/2014 pronunțată în Recurs în Interesul Legii, faptul că:
În interpretarea și aplicarea dispoziţiilor art. 1, art. 2 alin. (1) și 15 lit. p) din Legea nr. 146/1997, cu modificările și completările ulterioare, stabilește: Cererile prin care se solicită, pe cale separată, acordarea cheltuielilor de judecată sunt cereri principale supuse taxei judiciare de timbru, care se calculează la valoarea pretenţiilor deduse judecăţii, chiar dacă cererile care au format obiectul litigiului din care aceste cheltuieli provin au fost scutite de la plata taxelor judiciare de timbru.

Poate că sunt situații când din diverse motive partea îndreptățită nu poate face dovada cheltuielilor de judecată cu ocazia dezbaterilor finale și atunci ar deveni oportună procedura mai sus menționată privind solicitarea cheltuililor de judecată pe cale separate.