Decăderea din exercițiul drepturilor părintești.

Potrivit art. 508 Cod civil, instanţa de tutelă, la cererea autorităţilor administraţiei publice cu atribuţii în domeniul protecţiei copilului, poate pronunţa decăderea din exerciţiul drepturilor părinteşti dacă
părintele pune în pericol viaţa, sănătatea sau dezvoltarea copilului prin relele tratamente aplicate acestuia, prin consumul de alcool sau stupefiante, prin purtarea abuzivă, prin neglijenţa gravă în îndeplinirea obligaţiilor părinteşti ori prin atingerea gravă a interesului superior al copilului.
Decăderea din exercițiul drepturilor părintești poate fi totală sau parțială. Potrivit art. 509 Cod civil decăderea din exerciţiul drepturilor părinteşti este totală şi se întinde asupra tuturor copiilor născuţi la data pronunţării hotărârii. Cu toate acestea, instanţa poate dispune decăderea numai cu privire la anumite drepturi părinteşti ori la anumiţi copii, dar numai dacă, în acest fel, nu sunt primejduite creşterea, educarea, învăţătura şi pregătirea profesională a copiilor.
Se impune o precizare privind obligațiile părintelui decăzut, față de minor, astfel că decăderea din exerciţiul drepturilor părinteşti nu scuteşte părintele de obligaţia sa de a da întreţinere copilului. 
O ală mențiune demnă de reținut ar fi aceea că, potrivit dispozițiilor Codului civil, decăderea nu constituie un fapt juridic ireversibil, ci odată cu încetarea motivelor ce au condus la această măsură, instanța de judecată poate reda exercițiul drepturilor părintești.