Contestație la executare. Noul Cod de procedură civilă.


Contestaţia la executare. Sediul materiei CAPITOLUL VI art. 714 Noul Cod de procedură civilă.

Contestația la executare reprezintă un mijloc procedural respectiv un drept prevăzut de lege celui ce se consideră vătămat printr-un act de executare, ce-i permite atacare în fața instanței de judecată a actului respectiv,fie un act ce emană de la organul de executare fie însuși titlul executoriu.

Demn de reținut că potrivit art. 714 C.p.civ., termenul în care se poate formula o astfel de cerere este de 15 zile, termen ce curge fie de la data când contestatorul a luat la cunoștință de actul de executare pe care îl contestă, fie de la comunicarea actului celui interesat.

În termen de 5 zile de la comunicare atunci când se contestă încheierile executorului judecătoresc.

În termenul de prescripție a dreptului de a obține executarea silită atunci când contestația vizează lămurirea înțelesului, întinderii sau aplicării titlului executoriu. 

Potrivit art. 714 alin. 4 și 5 C.p.civ., dacă prin lege nu se prevede altfel, contestaţia prin care o terţă persoană pretinde că are un drept de proprietate sau un alt drept real asupra bunului urmărit poate fi introdusă în tot cursul executării silite, dar nu mai târziu de 15 zile de la efectuarea vânzării ori de la data predării silite a bunului. Neintroducerea contestaţiei în termenul prevăzut la alin. (4) nu îl împiedică pe cel de-al treilea să îşi realizeze dreptul pe calea unei cereri separate, în condiţiile legii, sub rezerva drepturilor definitiv dobândite de către terţii adjudecatari în cadrul vânzării silite a bunurilor urmărite.